Omgeving

gegarandeerd genieten

Het Velthuijsje 

 

Contact: Sabina Velthuijsen: 06-55577381, 0561-480877, reserveren@velthuijsje.nl 

De omgeving 

Bos

Heide

Brandermeer

Oranjewoud

Veenhuisjes

De Weerribben

Friesland vanaf het water

(de onderstreepte woorden leiden u naar websites met meer informatie over de gebieden)

Het Velthuijsje ligt op een hele mooie strategische plek in Zuid-Friesland in de gemeente Westellingwerf. Vanuit het Velthuijsje zijn de provincies Flevoland, Overijssel en Drente makkelijk met de fiets te bereiken. De dichtsbijzijnde plaatsen zijn: Echtenerbrug, Heerenveen, Lemmer, Steenwijk en Wolvega.

Dit stuk Friesland ligt tussen twee oude Friese riviertjes in; de Tjonger, en de Linde, de grensrivier tussen Friesland en Overijssel. Oostelijk langs de Linde kunt u per fiets of boot naar de historische en pitoreske plaatsjes zoals Oldeberkoop, Blokzijl, Giethoorn en Kalenberg, en verder richting de Wieden en de Beulakerweide. De Tjonger leidt u naar het westen naar het Tjeukemeer waar vandaan u heel makkelijk de rest van de Friese meren kunt bereiken zoals het Slotermeer en de Langweerder Wielen. Een paradijs natuurlijk voor de echte zeil liefhebbers maar ook met een sloep kunt u prachtige tochten maken.  

Het Kuinderbos is een prachtig 1100 ha groot bos gelegen in de Noordoostpolder en ligt 10 minuten met de auto of een half uurtje fietsen van het Velthuijsje vandaan.

Het bos is vrij uitgestrekt en het landschap wisselt af tussen weilanden, water en echt bos. Verder kunt u er de ruines van een oude burcht vinden, en de overblijfselen van de oude Zuiderzeehaven van Kuinre.

Het Nationaal Park

De Weerribben ligt op 10km afstand van het Velthuijsje in de provincie Overijssel. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst vanwege het unieke landschap en de cultuurhistorische betekenis. In en rond het gebied liggen leuke dorpjes waar u tijdens uw fiets, boot of wandeltocht kunt uitrusten in gezellige café's en restaurantjes. In de zomer kunt u hier ook kano's en fluisterbootjes huren.

<

Als u de Dijk langs het Helomakanaal afloopt komt u bij een fiets- en wandelpad. Het leidt u naar kleine veenhuisjes in de Rottige Meenthe en een pas gerestaureerde molen. Dit is 'e'en van onze favoriete wandelingen.

Speciaal: Dit gebied was ooit moeras en er bevinden zich nog stukken oermos die u verder nergens ter wereld meer zal kunnen vinden. De grond deint mee met elke stap.

De omgeving

Het Brandermeer ligt precies aan de andere kant van het Helomakanaal. Het is een uitloper van de Rottige Meenthe maar het is ook wat jonger. Het is een natuurgebied rijk aan kleine meertjes met stroken land ertussen. Het is een belangrijke plek voor verschillende soorten vogels en het is ook daarom dat u daar een vogelhut zult aantreffen waarin u alles goed kunt observeren. Maar het is ook prachtig om er gewoon doorheen te fietsen.

Iets verder dan de andere opties maar nog steeds goed bereikbaar: 

Op 20km afstand ligt het landgoed Oranjewoud. Het is een bos met grote landhuizen. Er zijn vele wegen die ernaartoe leiden en ze zijn heel divers. Verder is er een heel mooi en gezellige lunchroom. Het landgoed was vroeger van de Oranjes het is ook daarom dat het gebied zo heet.  

De heide van Fochterlooërveen (dichtbij Appelscha) ligt op 45 km van het huisje. Het is echt wat verder dan de andere natuurgebieden maar het is wel een prachtige dagtocht als u besluit op de fiets te gaan. Het doet landschappelijk niet onder voor de Veluwe maar het is heel wat rustiger. Dit Heide gebied is uniek vanwege het broeden van de Kraanvogels in de zomer.

Wij heten u graag van harte welkom op dit paradijselijke plekje in Friesland dat nooit verveelt.